Σύνταγμα
Syntagma
Είσοδοι - Έξοδοι
- Αμαλίας / Εθνικός Κήπος
- Πανεπιστημίου / Μεγάλη Βρετάνια
- Δύο (2) είσοδοι - έξοδοι στην Πλατεία Συντάγματος
Μετεπιβιβάσεις
- Μετρό Γραμμή 2
- Μετρό Γραμμή 3
- ΤΡΑΜ (Τ6, Τ6+Τ7)
- Ανταποκρίσεις άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Γραμμή 2
Πρώτο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Ανθούπολη: 05:38
– Ελληνικό: 05:37 / 05:43*
Τελευταίο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Ανθούπολη: 00:23 / 01:30**
– Ελληνικό: 00:23 / 01:30**
* Ισχύουν μόνο Σάββατο & Κυριακή
** Ισχύουν μόνο βράδια Παρασκευής & Σαββάτου
Γραμμή 3
Πρώτο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Δημοτικό Θέατρο: 05:39
– Αεροδρόμιο: 05:38
– Δουκίσσης Πλακεντίας: 05:38
Τελευταίο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Δημτοικό Θέατρο: 00:23 / 01:30*
– Δουκίσσης Πλακεντίας: 00:23 / 01:30*
– Αεροδρόμιο: 23:17
* Ισχύουν μόνο βράδια Παρασκευής και Σαββάτου
ΤΡΑΜ (Τ6) [Σύνταγμα - Πικροδάφνη]
Πρώτο Δρομολόγιο
– Από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη: 05:30
Τελευταίο Δρομολόγιο
– Από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη: 00:50
ΤΡΑΜ (Τ6+Τ7) [με ανταπόκριση στην Πικροδάφνη]
Πρώτο Δρομολόγιο
– Από Σύνταγμα προς Ασκλ. Βούλας: 05:30
– Από Σύνταγμα προς Αγία Τριάδα: 05:30
Τελευταίο Δρομολόγιο
– Από Σύνταγμα προς Ασκλ. Βούλας: 00:30
– Από Σύνταγμα προς Αγία Τριάδα: 23:24
Με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ
Σημεία ενδιαφέροντος
Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Έλαβε το όνομά της, όταν στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 στην περιοχή μπροστά από τα τότε Ανάκτορα (σήμερα Βουλή) ο λαός και η φρουρά της Αθήνας εξεγέρθηκε ζητώντας την παραχώρηση Συντάγματος από το βασιλιά Όθωνα. Η πλατεία Συντάγματος μαζί με την πλατεία Ομονοίας, αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς της πόλης. Για το λόγο αυτό, μην σας προκαλέσει έκπληξη η συχνή αναφορά στο Σύνταγμα όταν ζητάτε οδηγίες. Η Πλάκα, η Ακρόπολη, η Μητρόπολη, ο Εθνικός Κήπος, η οδός Ερμού, το Κολωνάκι, όλα βρίσκονται κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, το κέντρο της δραστηριότητας. Ορισμένα από τα πιο μοντέρνα καφέ και μικρά εστιατόρια βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Η πλατεία δεν κοιμάται ποτέ.
Δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος. Χτίστηκε ως παλάτι του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και η κατασκευή του διήρκεσε από το 1836 έως το 1842. Ο επόμενος βασιλιάς Γεώργιος ο Α´, επίσης κατοίκησε στο παλάτι αυτό. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, όμως, δύο μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν το κτήριο σε βαθμό που αυτό κρίθηκε ακατάλληλο για βασιλική χρήση. Η απόφαση να στεγαστεί εκεί το ελληνικό Κοινοβούλιο λήφθηκε το 1924 από την τότε κυβέρνηση. Οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν το 1934 και το εσωτερικό του σχεδιάστηκε εκ νέου από τον αρχιτέκτονα Α. Κριεζή. Στη Βουλή στεγάζονται εθνικοί θησαυροί, όπως το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα και σημαντικός αριθμός πολύτιμων πινάκων ζωγραφικής. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τη μεγάλη της βιβλιοθήκη.
Χτίστηκε την περίοδο 1929-1932, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ανάγλυφη απεικόνιση θνήσκοντος στρατιώτη (του γλύπτη Κ. Δημητριάδη) και φέρει επιγραφή με αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Περικλή. Στο μαρμάρινο τοίχο που το περιβάλλει, μνημονεύονται οι μεγαλύτερες μάχες του ελληνικού στρατού από το 1821. Το μνημείο αυτό, στο οποίο έλληνες αξιωματούχοι και επίσημοι επισκέπτες καταθέτουν στεφάνι στις μεγάλες εορτές της χώρας, φυλάσσεται όλο το 24ωρο από δύο επίλεκτους φρουρούς, τους Ευζώνους, που φορούν την παραδοσιακή στολή. Το τελετουργικό για την αλλαγή της φρουράς, που πραγματοποιείται ανά ώρα, αποτελεί μοναδικό γεγονός και προσελκύει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα το πρωί κάθε Κυριακής (11 π.μ.), όταν γίνεται με τη συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και μεγάλου αγήματος Ευζώνων.
Πολυτελές ξενοδοχείο, που οικοδομήθηκε το 1842 ως ιδιωτική κατοικία σε σχέδια του Th. Hansen και το 1874 μετασκευάστηκε σε ξενοδοχείο. Το 1958, λόγω των αυξημένων τουριστικών αναγκών έγινε πλήρης ανακατασκευή και προστέθηκαν νέοι όροφοι, ενώ το 2003 ανακαινίστηκε πλήρως. Το ξενοδοχείο έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ σ’ αυτό έχουν καταλύσει πολλές προσωπικότητες που επισκέφθηκαν, κατά καιρούς, την Αθήνα. Εξερευνείστε τους εσωτερικούς χώρους, όπου λειτουργούν καφέ, μπαρ και πολυτελές εστιατόριο, με μοναδική ατμόσφαιρα.
Στη ΒΑ της πλατείας (σε υπαίθριο στεγασμένο χώρο) αποκαλύφθηκε και παρουσιάζεται τμήμα αρχαίου νεκροταφείου και του Πεισιστράτειου υδραγωγείου.
Ενδιαφέρον δρόμος, στη νοητή προέκταση της οδού Σταδίου. Ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτήρια στη συμβολή με τις οδούς Ξενοφώντος και Σουρή, η εκκλησία Σωτήρα Λυκοδήμου και η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (1843) σε σχέδια του Ch. Hansen με στοιχεία γοτθικού ρυθμού και σχήμα ελεύθερου σταυρού.
Φαρδιά λεωφόρος που οδηγεί από την Πύλη του Αδριανού στην πλατεία Συντάγματος. Η γειτνίαση με τον Εθνικό Κήπο, καθώς και τα επιβλητικά νεοκλασικά και μοντερνιστικά μέγαρα, της προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Προσέξτε την οπτική γωνία που «ανοίγεται», καθώς ανηφορίζετε προς την πλατεία Συντάγματος, με το Κοινοβούλιο και το λόφο Λυκαβηττού στο βάθος.