Πανεπιστήμιο
Panepistimio
Είσοδοι - Έξοδοι
- Κοραή
- Πανεπιστημίου (Ακαδημία)
- Πανεπιστημίου (έμπροσθεν Εθνικής Βιβλιοθήκης)
Μετεπιβιβάσεις
- Μετρό Γραμμή 2
- Ανταποκρίσεις άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Γραμμή 2
Πρώτο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Ανθούπολη: 05:40
– Ελληνικό: 05:35 / 05:41*
Τελευταίο Δρομολόγιο
Κατεύθυνση προς
– Ανθούπολη: 00:24 / 01:31**
– Ελληνικό: 00:19 / 01:25**
* Ισχύουν μόνο Σάββατο & Κυριακή
** Ισχύουν μόνο βράδια Παρασκευής & Σαββάτου
Με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ
Σημεία ενδιαφέροντος
Από τους παλαιότερους οδικούς άξονες της πόλης, σχεδιάστηκε αρχικώς ως βουλεβάρτο (παλιότερα ονομαζόταν οδός Βουλεβάρτου) και σήμερα είναι μία από τις πιο πολύβουες οδικές αρτηρίες, καθώς ενώνει τις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Στη φαρδιά αυτή λεωφόρο, κτίστηκαν μερικά από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα δημόσια κτήρια της Αθήνας, πολλά από τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης.
Επιβλητικό μέγαρο που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου, Αμερικής και Σταδίου. Κτίστηκε το διάστημα 1927-1938, σε θέση όπου παλιότερα βρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι. Οι εξωτερικές όψεις διαμορφώθηκαν στο πνεύμα της art deco, ενώ στο κέντρο υπάρχει μικρή στοά με καταστήματα. Πρόσφατα μετασκευάστηκε σε εμπορικό κέντρο και κτήριο γραφείων, ενώ λειτουργούν ακόμα τρεις θεατρικές αίθουσες («Παλλάς», «Μικρό Παλλάς» και «Αλίκη»), καφέ και εστιατόρια.
Θεωρείται το ωραιότερο νεοκλασικό κτήριο της Αθήνας. Κατασκευάσθηκε το 1879 από τον E. Ziller σε νεοαναγεννησιακή μορφολογία ως κατοικία του Γερμανού αρχαιολόγου και φιλέλληνα E. Schliemann. Έχει δίδυμη σκάλα στη βορινή όψη, ενώ την πρόσοψη και τους άλλους δύο ορόφους κοσμούν κιονοστοιχίες με ιωνικούς κίονες. Το εσωτερικό διακοσμείται με «πομπηιανές» τοιχογραφίες και απεικονίσεις τοπιών και ευρημάτων από την Τροία. Το 1927 στεγάστηκε εκεί ο Άρειος Πάγος (το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας), ενώ σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο.
Πενταόροφο κτήριο, θαυμάσιο δείγμα ύστερου κλασικισμού με είσοδο διακοσμημένη από ιωνικούς κίονες. Βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ομήρου και στεγάζει την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.
Σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες L. von Klenze και Λ. Καυταντζόγλου, ανήκει στον τύπο τρίκλιτης βασιλικής με προστώο στη δυτική πλευρά, που έχει πέντε κυκλικά τόξα (βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ομήρου).
Εντυπωσιακό κτήριο (1854) με πρόσμειξη στοιχείων βυζαντινής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Τα αρχικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Ch. Hansen με μετατροπές του Λ. Καυταντζόγλου και προέβλεπαν μονώροφο κτήριο, αλλά αργότερα (μέσα δεκαετίας 1860), προστέθηκε ένας ακόμη όροφος.
Εντυπωσιακό κτήριο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Θεμελιώθηκε το 1933 και εγκαινιάστηκε το 1938. Οι αίθουσες συναλλαγών αναδύουν τη λιτή επιβλητικότητα και την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου.
Τα τρία αυτά μέγαρα οικοδομήθηκαν την ίδια περίπου χρονική περίοδο, από δύο γνωστούς Δανούς αρχιτέκτονες, τους αδελφούς Hansen, που ζούσαν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.
Εκατέρωθεν της Ακαδημίας υπάρχουν δύο πτέρυγες διακοσμημένες με ζωφόρους και ένα ζεύγος υψηλών κιόνων που υποβαστάζουν τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, ενώ στην μπροστινή πλευρά τον επισκέπτη υποδέχονται τα αγάλματα του Πλάτωνα και του Σωκράτη. Η Ακαδημία σχεδιάστηκε από τον μικρότερο αδελφό Th. Hansen. Τα αγάλματα είναι έργο του γλύπτη Λ. Δρόση και ο ζωγραφικός διάκοσμος του K. Rahl. Η Ακαδημία θεωρείται το πιο εξαίρετο παράδειγμα ελληνικού αρχιτεκτονικού ρυθμού.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάστηκε από το μεγαλύτερο αδελφό Ch. Hansen. Αξιοπρόσεκτα είναι το συντριβάνι στο προαύλιό του, η κυκλική σκάλα και οι πολύχρωμες τοιχογραφίες με κλασικά θέματα (έργο του Βαυαρού K. Rahl), που διακοσμούν τους τοίχους, πίσω από τους κίονες του εξώστη.
Ένα ακόμα θαυμάσιο κτήριο σχεδιασμένο από τον Th. Hansen. Στην πρόσοψη υπάρχει επιβλητικό εξάστυλο προστώο δωρικού ρυθμού, σχεδιασμένο με πρότυπο το Θησείο. Το εσωτερικό της, έργο του Ern. Ziller, φωτίζεται από μεγάλο φεγγίτη στην οροφή και περιβάλλεται από ιωνικό περιστύλιο.
Βρίσκεται πίσω από την «τριλογία» (επί της οδού Ακαδημίας 50). Εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, οικοδομήθηκε το 1835 σε σχέδια του Chr. Hansen και για πολλές δεκαετίες λειτουργούσε ως νοσοκομείο. Στους χώρους του πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπροστά έχει διαμορφωθεί μικρός κήπος, όπου υπάρχουν προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων (καλλιτεχνών, πολιτικών κ.α.), ενώ στο πίσω μέρος (προς την οδό Σόλωνος) λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο. Ακριβώς δίπλα (στη συμβολή με την οδό Μασσαλίας) είναι το εντυπωσιακό κτήριο Παλαμά (λόγω του εξωτερικού χρώματός του είναι γνωστό ως «ροζ κτήριο»), χτισμένο το 1857-1859, που σήμερα στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου, ενώ διαγώνια απέναντι (στη γωνία με την οδό Ιπποκράτους), η Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών (1926-1931), έργο του αρχιτέκτονα Αλ. Νικολούδη, στο εκλεκτικιστικό πνεύμα της Beaux Arts.
Μικρή, όμορφη πλατεία, που σχηματίστηκε με την πεζοδρόμηση της ομώνυμης οδού. Στη ΒΑ πλευρά ξεχωρίζει το κτήριο Ράλλη (Κοραή 10) σε ύφος πρώιμου νεοκλασικισμού και ακριβώς απέναντι το μοντερνιστικό κτήριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σχέδια Ε. Λαζαρίδη). Στη ΝΔ πλευρά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεοκλασικό πρώην ξενοδοχείο Grand Hotel (Κοραή 2, σήμερα εμπορικό κατάστημα). Από την πλατεία ξεκινά, επίσης, η πρόσφατα ανακαινισμένη «Στοά Κοραή» όπου υπάρχουν πολλά καφέ, μικρά εστιατόρια (fast food), εμπορικά καταστήματα και αίθουσα κινηματογράφου.
(πρώην Ιονικής Τράπεζας στην οδό Πεσματζόγλου). Εξαιρετικό εκλεκτικιστικό μέγαρο με έντονα art deco διακοσμητικά στοιχεία (1925). Η κεντρική αίθουσα συναλλαγών έχει ενδιαφέρον περιστύλιο και εξώστες και φωτίζεται εντυπωσιακά από φεγγίτη με υαλογραφίες.
Επιβλητικό διώροφο μέγαρο, χαρακτηριστικό δείγμα ελληνικού κλασικισμού με εκλεκτικιστικές επιρροές. Παλαιότερα στέγαζε το «Αρσάκειο Παρθεναγωγείο» και σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας (ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο). Δίπλα, βρίσκεται η πλατεία Δικαστηρίων.
Εσωτερική στοά του Μεγάρου, με νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία και εντυπωσιακή γυάλινη οροφή με θόλο στο κέντρο. Στεγάζει εμπορικά καταστήματα, καφέ και τη «Στοά του Βιβλίου», στην οποία φιλοξενούνται βιβλιοπωλεία 60 Ελλήνων εκδοτών και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μέγαρο με τρεις αίθουσες θεαμάτων (κινηματογράφος-θέατρο), κατασκευασμένο την περίοδο 1935-1937, με σαφείς επιρροές από τους αμερικανικούς ουρανοξύστες της εποχής. Σήμερα, οι δύο αίθουσες χρησιμοποιούνται για παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και η τρίτη ως χώρος διασκέδασης.