Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

«Συνδυάζω Μέσα, κινούμαι έξυπνα» : Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ

Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες για συνδυαστικές επιλογές μετακινήσεων παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ στο Μετρό Συντάγματος, στην αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μετρό Συντάγματος, με φόντο τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, ο Υφυπουργός Μεταφορών έστειλε τα εξής μηνύματα, στο πλαίσιο της φετινής ΕΕΚ με σύνθημα «Συνδυάζω Μέσα, κινούμαι έξυπνα»:

  • η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα,
  • αναβαθμίζουμε τις υποδομές και εισάγουμε νέες σύγχρονες υπηρεσίες κινητικότητας,
  • καθιστούμε ως προτεραιότητα την προσβασιμότητα,
  • καλούμε τους Δήμους να καταρτίσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να υλοποιήσουν βιώσιμες αστικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

m papadopoulos metro suntagma 1

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε το σύνολο των δράσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τους συγκοινωνιακούς φορείς, τονίζοντας τη σημασία της συνέργειας Υπουργείου και Φορέων, αλλά και της συμμετοχής των πολιτών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

 

«Από μια εμβληματική γωνιά στο Μετρό του Συντάγματος παρουσιάζουμε το όραμά μας για τις Μεταφορές στο Μέλλον. Ένας περισσότερο ελκυστικός, λειτουργικός και ασφαλής δημόσιος χώρος, με ηπιότερες μορφές αστικών μετακινήσεων και λιγότερο ρυπογόνες», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέδειξε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες συγκοινωνίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας με συνδυασμούς διαδρομών, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και να βάλουν περισσότερο στη ζωή τους ήπιες μορφές μετακίνησης όπως το ποδήλατο.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών:

«Στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ υπάρχουν σημεία πρόσδεσης του ποδηλάτου στη Γραμμή 1, στον Ηλεκτρικό, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, αλλά και στο Μετρό σε 17 σταθμούς.

Στη Γραμμή 1 έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές ράμπες ολίσθησης ποδηλάτων στις σκάλες των σταθμών, που διευκολύνουν τη μεταφορά τους, ενώ σε Μετρό,  Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στους ελεύθερους χώρους των  συρμών.

Επιπλέον, η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους χώρους στάθμευσης του δικτύου και διεξάγονται ήδη συζητήσεις  με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την πραγματοποίηση ενός σχετικού πιλοτικού προγράμματος.»

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν στον επιβάτη να αξιοποιεί τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία:

«Με την Athenacard, η αγορά και επαναφόρτιση των εισιτήριων γίνεται διαδικτυακά με εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο είτε μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, χωρίς να απαιτείται να σταθούν οι επιβάτες στα εκδοτήρια.

Η ανταπόκριση των επιβατών στην υπηρεσία είναι εντυπωσιακή. Τα έσοδα από ηλεκτρονικές χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 195,4% φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το 1 εκατ. 60 χιλιάδες ευρώ, έναντι 360 χιλιάδων ευρών το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Μάλιστα, το 60% αυτών των αγορών αφορά τακτική χρήση των ΜΜΜ, διάρκειας 30 ημερών και περισσότερες από δέκα διαδρομές.

Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ είναι διαρκής και σε αυτό το πλαίσιο σύντομα στην ιστοσελίδα θα αναπτυχθεί και η νέα υπηρεσία του εικονικού βοηθού.

Πρόκειται για ένα εργαλείο αυτοματοποιημένων ερωταπαντήσεων με ευφυές πρόγραμμα ψηφιακού διαλόγου, που θα αλληλοεπιδρά με τον χρήστη απαντώντας στα ερωτήσεις σε γραπτή γλώσσα».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενισχύει καθοριστικά τις υποδομές των αστικών συγκοινωνιών στης Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς τόνισε:

«το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ παράλληλα, ενισχύονται οι υποδομές των μέσων μεταφοράς, αλλά και η ηλεκτροκίνηση, όπου καταγράφεται εντυπωσιακή πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια. Εργαζόμαστε καθημερινά για την  προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και σε αυτή την προσπάθεια έχουν  μεγάλη σημασία οι συνέργειες, όπως η συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος απαιτεί τη κοινή προσπάθεια όλων μας».

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. Χάρης Δαμάσκος, τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια στην Αττική, με τη συνδρομή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των ΟΤΑ, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι στρατηγικές βιώσιμης κινητικότητας που προβάλλονται αποσκοπούν στην προώθηση της βάδισης και πεζοπορίας, του ποδηλάτου, της δημόσιας συγκοινωνίας και των συλλογικών μορφών μετακίνησης, προωθώντας παράλληλα τη συνολική βελτίωση της προσβασιμότητας στα ΜΜΜ. Ως ΣΤΑΣΥ, σε συνεργασία με το Υπουργείο, «τρέξαμε» μια καμπάνια για το ποδήλατο και τη χρήση – μεταφορά του στα μέσα σταθερής τροχιάς, η οποία από τα πρώτα δείγματα που έχουμε, έχει θετική ανταπόκριση από το επιβατικό κοινό. Επεξεργαζόμαστε διάφορες επιλογές για να ενισχύσουμε τη διάθεση των πολιτών να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, δράσεις, που θα βοηθήσουν τη συνδυασμένη κινητικότητα και θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.»

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας  Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Γιάννης Γκόλιας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ίριδα Αντωνοπούλου, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΣΥ Βασίλης Ξυπολυτάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train, Maurizio Capotorto.

m papadopoulos suntagma 3
Στον χώρο της εκδήλωσης είχαν τοποθετηθεί κυκλαδικά ειδώλια με τεχνητή νοημοσύνη και μια ευφυής προτομή, η οποία εξελίσσει τις γνώσεις της χάρη στην αμφίδρομη επικοινωνία με τον επισκέπτη, σε έναν κόμβο συνδυασμένης κινητικότητας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε μήνυμα για τη σημασία της προσβασιμότητας η κυρία Ενίντα Σούλι, η οποία συμμετείχε στο βίντεο της καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τονίζοντας ότι το δικαίωμα της ίσης μετακίνησης απαιτεί σεβασμό στις ανάγκες κινητικότητας των συνανθρώπων μας.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της καμπάνιας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ