Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΡΟΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1869 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το επετειακό της Λεύκωμα, με τίτλο «Σε σταθερή τροχιά από το 1869 έως σήμερα» παρουσίασε η ΣΤΑ.ΣΥ. σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε   την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στο Άλσος Κηφισιάς. Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης της διαχρονικής εξέλιξης των δικτύων των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, ένα χρονικό 152 ετών, μέσω φωτογραφικών ντοκουμέντων, αφηγήσεων προσωπικοτήτων, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία του αστικού σιδηρόδρομου, αλλά και καταγραφής χρονικών ορόσημων στην κατασκευή και λειτουργία του.

Ph 10.8εγκαίνια σταθμού Ομονοίας 1930 αρχείο ΗΣΑΠPh 10.5 ατμήλατος συρμός Ν. Φάληρο 1883 αρχείο ΗΣΑΠ

Ήταν 27 ΦεβρουPh 10.7 1928 διάνοιξη σήραγγας Αττική Ομόνοια αρχείο ΗΣΑΠαρίου του 1869, όταν ο ατμοκίνητος συρμός ξεκινούσε το παρθενικό του δρομολόγιο από το Θησείο στον Πειραιά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις αστικές μετακινήσεις της Αττικής. Από το 1869, όταν πανηγυρικά εγκαινιάστηκε η λειτουργία του ως ατμοκίνητου, την έναρξη λειτουργίας του Μετρό τον Ιανουάριο του 2000, την επανεμφάνιση του Τραμ το 2004 και τη δημιουργία των ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ το 2011, ο σιδηρόδρομος αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον πρωτεύοντα οικισμό της, αλλά και τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Η Αθήνα διαθέτει από το 1869 τον τρίτο αρχαιότερο αστικό σιδηρόδρομο στον κόσμο, που έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο άξονα μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, αποτελώντας ζωντανό κύτταρο στον οργανισμό της ελληνικής κοινωνίας. Οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ επεκτείνονται, αναβαθμίζονται,  εκσυγχρονίζονται και αναμένεται να διαδραματίσουν ακόμα πιο σημαντικό και κεντρικό ρόλο στην περαιτέρω ανέλιξη του συστήματος αστικής συγκοινωνίας και μεταφορικής εξυπηρέτησης της πρωτεύουσας.

 

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά, με ένα λυρικό ταξίδι στο χρόνο από το Κουιντέτο χάλκινων οργάνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ph 10.3 Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ