Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Κανονική Λειτουργία

Αναζήτηση

Ανελκυστήρες

Πρόσβαση

Αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε Μετρό και Τραμ

Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο προσβάσιμο και φιλικό περιβάλλον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα Άτομα με Ολική ή Μερική Αναπηρία Όρασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/02 εκπαίδευση των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ., από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), παρουσία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας, Πρόδρομου Πύρρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΣΤΑ.ΣΥ, Αθανάσιου Κοτταρά και της Διοικήτριας  και Προέδρου του Δ.Σ του ΚΕΑΤ, Σοφίας – Λευκής Χαμονικολάου.

MG 3406                                                     MG 3307

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τη διασφάλιση ισότιμης, ασφαλούς και αυτόνομης πρόσβασης σε Μετρό και Τραμ, υλοποιούνται δράσεις σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτόμων προγραμμάτων, που αφορούν στην οπτική αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ., που έρχονται σε επικοινωνία με το επιβατικό κοινό, λαμβάνουν αυτήν την περίοδο επιπρόσθετη εκπαίδευση σε θέματα προστασίας της ευαλωτότητας, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως με στόχο τη συμπερίληψη. Η εκπαίδευση είναι θεωρητική και βιωματική, επικεντρώνεται στην προσέγγιση, τη διαχείριση καταστάσεων και την προσφορά βοήθειας προς τα άτομα με οπτική αναπηρία και σε αυτή συμμετέχουν και σκύλοι οδηγοί.

MG 3370                                                  MG 3173

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπογράμμισε ότι: «Ο δρόμος προς την συμπερίληψη είναι ανηφορικός. Αποτελεί μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, εργαζόμενοι σκληρά. Δημιουργούμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον για όλους. Η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη της προώθησης πολιτικών και υλοποίησης προγραμμάτων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την αυτονομία των ανθρώπων με αναπηρία. Με συνεκτική πολιτική και πάντα σε συνεργασία με τους εργαζομένους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επενδύουμε σε Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των πολιτών και κυρίως αυτών με αναπηρίες».

H υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε: «Η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση όλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας και είμαστε ευγνώμονες στο ΚΕΑΤ που μας βοηθάει στην ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με οπτική αναπηρία. Θέλω επίσης να συγχαρώ και τη ΣΤΑ.ΣΥ. και τους εργαζόμενους που με κοινωνική ευθύνη συμμετέχουν σε αυτά τα σεμινάρια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό τόσο οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και όλοι οι φορείς να γνωρίζουν πως επιτρέπεται παντού η πρόσβαση των σκύλων – οδηγών και υπάρχει μάλιστα αυστηρή νομοθεσία. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει σε όλα τα άτομα με αναπηρία την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη, την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Το πρώτο βήμα για όλα αυτά, είναι να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια, ισότιμα και σεβασμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα δίκτυα του Μετρό και Τραμ είναι συνεχής και στοχευμένη προς την αναβάθμιση των υποδομών, των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και τη μετεκπαίδευση του προσωπικού», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Αθανάσιος Κοτταράς και πρόσθεσε: «Τέθηκε σε λειτουργία η νέα Mini εφαρμογή για τη λειτουργία των ανελκυστήρων και αυτές τις ημέρες παραλαμβάνουμε τη μελέτη με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον σταθμό ‘‘Καλλιθέα’’, που θα τον μεταμορφώσουν στο κομμάτι της προσβασιμότητας και θα αποτελέσει πιλότο και για τους υπόλοιπους σταθμούς. Στη ΣΤΑ.ΣΥ., στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους με αναπηρία, ακούμε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες τους και συνεργαζόμαστε για να γίνει πιο εύκολη και απλή η καθημερινότητάς τους».

O Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας Πρόδρομος Πύρρος, επεσήμανε, πως: «Τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τη σωστή εξυπηρέτηση των επιβατών με οπτική αναπηρία, είναι μια πρωτοβουλία της ΣΤΑΣΥ και του ΚΕΑΤ, η οποία υπογραμμίζει πως για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού σε κρίσιμης σημασίας δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ