Εκτύπωση Σελίδας
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size
Συνήθεις Ερωτήσεις Εισιτηρίων-Καρτών

Συχνές ερωτήσεις - ηλεκτρονικό κόμιστρο

1) Με το ηλεκτρονικό κόμιστρο τι αλλάζει;

Στην παρούσα φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, τα είδη των εισιτηρίων και καρτών δεν αλλάζουν, αντίθετα έχουν προστεθεί νέα εκπτωτικά προϊόντα.  Αλλάζει το μέσο που χρησιμοποιείται, και από χάρτινο γίνεται ηλεκτρονικό για να παρέχει ευελιξία στην χρήση και στην αγορά διαφορετικών τύπων κομίστρου και μελλοντικά να επιτρέπει τη δημιουργία νέων προϊόντων, προσφορών κ.λ.π.
Το σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου υποστηρίζει δύο κατηγορίες προϊόντων:

 • Προϊόντα χρονικής διάρκειας, όπως είναι π.χ. το εισιτήριο €1,40 με διάρκεια 90 λεπτά της ώρας, η παλαιού τύπου μηνιαία κάρτα με ονομασία προϊόν 30 ημερών, η ετήσια κάρτα με διάρκεια ισχύος 365 ημέρες κ.λπ
 • Αποθηκευμένη αξία (ευρώ), την οποία χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι από το οποίο αφαιρείται η αξία μιας διαδρομής (π.χ. απλής διαδρομής αξίας €1,40 ή μιας απλής διαδρομής αεροδρομίου με λεωφορείο ή μετρό).

 2) Ποια είναι τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα;

 · Α. Ηλεκτρονικό εισιτήριο («ATH.ENA ticket»-«πολλαπλό»): το εισιτήριο «πολλαπλών διαδρομών» που μετά από την χρήση του μπορείτε να το φορτίσετε εκ νέου, ανάλογα με το πακέτο που ικανοποιεί τις μετακινήσεις σας (βλ. μονής διαδρομής, ημερήσιο, πέντε ημερών κ.ο.κ.) και βάσει των μειωμένων κομίστρων που δικαιούστε.

· Β. Ανώνυμη ηλεκτρονική κάρτα («ATH.ENA card»): περιλαμβάνει όλα τα είδη κομίστρου μικρότερα του ενός μηνός που φορτίζονται και στο «πολλαπλό εισιτήριο», με την μόνη διαφορά ότι μπορεί να αποθηκευτεί και χρηματική αξία/ χρηματικό ποσό , που εξαργυρώνεται αυτόματα στις μεμονωμένες διαδρομές. Δεν υπάρχει δυνατότητα μειωμένου κομίστρου σε αυτή την κατηγορία.

· Γ. Προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα («ATH.ENA card»): περιλαμβάνει όλα τα είδη κομίστρου, εισιτήρια, μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων κομίστρων (απαιτούνται προσωπικά στοιχεία). Στην προσωποποιημένη κάρτα μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και χρηματική αξία/ χρηματικό ποσό

 

3) Τι να προτιμήσω ATH.ENA Card ή πολλαπλό εισιτήριο;

Η βασική διαφορά στη χρήση του πολλαπλού εισιτηρίου και της ATH.ENA Card έγκειται στο ότι :

 • το πολλαπλό εισιτήριο μπορεί να φορτιστεί μόνο με ένα προϊόν μικρής χρονικής διάρκειας (π.χ. εισιτήρια 90 λεπτών-μιας διαδρομής, ημερήσιο, 5ήμερο, τουριστικό κ.α.) και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.
 • η προσωποποιημένη ATH.ENA Card μπορεί να φορτιστεί ταυτόχρονα με έως δύο  προϊόντα κομίστρου ΚΑΙ  χρηματική αξία, δηλαδή

με προϊόντα μεγάλης χρονικής διάρκειας, (π.χ 30, 90, 180 ή 365 ημερών),

και / ή με προϊόντα μικρής χρονικής διάρκειας  λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ένα προϊόν μπορεί να είναι ενεργό κάθε χρονική στιγμή, δηλαδή πρέπει να λήξει το πρώτο προϊόν για να χρησιμοποιηθεί  το δεύτερο.

και / ή  με χρήματα, ώστε να λειτουργεί και ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

 • Η ανώνυμη ATH.ENA Card μπορεί να φορτιστεί με έως δύο προϊόντα μικρής χρονικής διάρκειας, δηλαδή να φορτωθεί ταυτόχρονα με έως δύο τύπους εισιτηρίων λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ένα προϊόν μπορεί να είναι ενεργό κάθε χρονική στιγμή, δηλαδή πρέπει να λήξει το πρώτο προϊόν για να χρησιμοποιηθεί  το δεύτερο και / ή  με χρήματα, ώστε να λειτουργεί και ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι. 

Επομένως, η επιλογή μεταξύ ATH.ENA Card προσωποποιημένης και ανώνυμης και πολλαπλού εισιτηρίου είναι θέμα των συνηθειών μετακίνησης που έχετε και ποια προϊόντα κομίστρου είναι πιο κατάλληλα για τις μετακινήσεις σας.

Αν είστε καθημερινός / τακτικός χρήστης ή δικαιούχος μειωμένου, τότε η προσωποποιημένη κάρτα είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Αν είστε συχνός ή περιστασιακός χρήστης, διαλέξτε ανάμεσα στην προσωποποιημένη και την ανώνυμη. Αν πάλι είστε επισκέπτης στην Αθήνα ή σπάνια μετακινείστε με αστική συγκοινωνία προτιμήστε το πολλαπλό εισιτήριο.

 

4) Πώς και που εκδίδω προσωποποιημένη κάρτα;

Οι προσωποποιημένες κάρτες εκδίδονται από συγκεκριμένα εκδοτήρια του συστήματος, με την επίδειξη της Αστυνομικής Ταυτότητας, του ΑΜΚΑ σε έντυπη μορφή (φωτοτυπία βιβλιαρίου υγείας για παράδειγμα, ή εκτύπωση από το site  https://www.amka.gr/AMKAGR ).

*Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει  Δελτίο Ταυτότητας, Διαβατήριο ή ΑΜΚΑ, μπορεί να προσκομίσει νόμιμο έγγραφο όπου αναγράφεται ένας μοναδικός προσωπικός αριθμός (πχ ID number).

Η διαδικασία προσωποποίησης της κάρτας στο εκδοτήριο θα συντομευθεί κατά πολύ εάν έχει προηγηθεί η συμπλήρωση της αίτησης μέσω του web site (Έντυπο προσωποποιημένης κάρτας) και η εκτύπωση του κωδικού QR.

Σημειώστε και φυλάξτε με ασφάλεια τον 8ψήφιο προσωπικό κωδικό σας. Θα σας χρειαστεί σε περίπτωση απώλειας της κάρτας σας, ώστε να μην χάσετε το περιεχόμενο της κάρτας (κόμιστρα ή αποθηκευμένη αξία).

Έκδοση Προσωποποιημένης Κάρτας  με χρήση της Web εφαρμογής (ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ)

Η εφαρμογή απευθύνεται στις κατηγορίες επιβατών που μετακινούνται με ολόκληρο κόμιστρο, στους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών και στους επιβάτες - δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και ΑμΕΑ).

 Εάν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες,

Καταχωρείτε τα στοιχεία σας στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για την έκδοση της κάρτας σας / Υποβολή Αίτησης,  ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

Ο ΟΑΣΑ, συλλέγοντας τα παραπάνω στοιχεία, προχωρά στην έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας σας, η οποία θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση που δηλώσατε.

 Η τελική ενεργοποίηση της Κάρτας, στην περίπτωση των ειδικών κατηγοριών (άνεργοι, ΑΜΕΑ), θα γίνει κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σύντομα θα εκδοθεί σχετική οδηγία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

 Σημείωση: Οι άνεργοι και τα Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν και στα εκδοτήρια Προσωποποιημένων Καρτών για την έκδοση της κάρτας τους, προσκομίζοντας:

 1.  Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο.
 2. Πρόσφατη φωτογραφία. ( Αν δεν έχετε, θα φωτογραφηθείτε επί τόπου).
 3. Επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (π.χ. φωτογραφία με το κινητό του επίσημου εγγράφου).

Η κάρτα εκδίδεται με ‘’Κανονικό Προφίλ΄΄ και ο δικαιούχος θα ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δοθούν για να φορτώσει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, όπως αναφέρεται παραπάνω.

 

5) Πώς και που εκδίδω ανώνυμη κάρτα;

Μπορείτε να εκδώσετε ανώνυμη κάρτα σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων του  συστήματος (Ο.ΣΥ., ΣΤΑ.ΣΥ.), χωρίς τα προσωπικά σας στοιχεία.

 

6) Πώς επικυρώνω σωστά την κάρτα ή το πολλαπλό εισιτήριό μου;

Τα επικυρωτικά του ηλεκτρονικού κομίστρου (πολλαπλό εισιτήριο, ATH.ENA Card) διαφέρουν ανάλογα με τα συγκοινωνιακά μέσα.

Στα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ και το τραμ είναι μπλε χρώματος με οθόνη και αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.

Στο μετρό ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου-εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου στον αναγνώστη, δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει.

ΑΝΕΠΑΦΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ

Η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται ΑΝΕΠΑΦΑ, απλώς περνώντας το σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον αναγνώστη του έξυπνου επικυρωτικού μηχανήματος, οπότε καταγράφεται σε αυτό η ώρα της πρώτης επικύρωσης, όπως και των υπολοίπων μέχρι την λήξη ισχύος του.

Επιπλέον, όταν επικυρώνουμε, στην οθόνη του επικυρωτικού εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού κομίστρου (ή το τυχόν υπόλοιπο χρηματικής αξίας). Επομένως, το μηχάνημα δεν επικυρώνει μόνο, αλλά και πληροφορεί.

Τις κάρτες και τα πολλαπλά εισιτήρια τα επικυρώνουμε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (Λεωφορείο, Τρόλλευ, Τραμ.) και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που περνούμε από τις πύλες του μετρό, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.

 

Σε κάθε επιτυχή επικύρωση στα επικυρωτικά των λεωφορείων, Τρόλλευ, Τραμ εμφανίζονται 4 ενδείξεις LED πράσινες, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης. Εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού κομίστρου ή το τυχόν υπόλοιπο χρηματικής αξίας.

Στις πύλες των σταθμών του μετρό, εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού κομίστρου ή το τυχόν υπόλοιπο χρηματικής αξίας, 4 ενδείξεις LED πράσινες, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής/Successful’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης.

 

Σε κάθε εσφαλμένη επικύρωση εμφανίζονται στα επικυρωτικά των λεωφορείων, Τρόλλευ, Τραμ 4 ενδείξεις LED κόκκινες, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

Στις πύλες των σταθμών του μετρό, εμφανίζονται 4 ενδείξεις LED κόκκινες, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής/Fail’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

 

7) Πώς και που επαναφορτίζω την προσωποποιημένη κάρτα μου;

 1. Σε όλα τα εκδοτήρια του συστήματος (Ο.ΣΥ., ΣΤΑ.ΣΥ.)
 2. Στα Αυτόματα μηχανήματα Επαναφόρτισης Καρτών (ΑΜΕΚ), που είναι εγκατεστημένα σε όλους τους σταθμούς Μετρό και σε στάσεις Τραμ και σε επιλεγμένα σημεία του Λεκανοπεδίου ως εξής:
 • Επιλέγετε τη γλώσσα στην κεντρική οθόνη αφής
 • Επιλέγετε επαναφόρτιση στην οθόνη αφής
 • Εισάγετε την κάρτα σας στην θήκη κάτω αριστερά
 • Επιλέγετε το επιθυμητό προϊόν στην οθόνη αφής
 • Εισάγετε τα χρήματα στις υποδοχές για χαρτονομίσματα και κέρματα, ή
  • εισάγετε την πιστωτική σας κάρτα στην ανάλογη υποδοχή και πληκτρολογείτε το pin σας, ή
  • τοποθετείτε ανέπαφα την πιστωτική κάρτα και πληκτρολογείτε το pin σας
 • Συλλέγετε τα ρέστα σας και την απόδειξή σας
 • Αφαιρείτε την κάρτα από τη θήκη.
 1. Μέσω internet, στο ATH.ENA Card, ‘’ΑΓΟΡΑ/ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ’’, αφού δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας πατώντας στο: Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;   Κάντε κλικ εδώ!, εισάγετε τον αριθμό της κάρτας σας και έναν κωδικό της επιλογής σας.

Διευκρινίζεται ότι η επιλογή του τύπου κομίστρου ή της αποθηκευμένης χρηματικής αξίας γίνεται την ώρα της αγοράς. Δεν επιτρέπεται η μετατροπή χρηματικής αξίας σε προϊόν κομίστρου ή το αντίστροφο. 

Μετά την on line αγορά προϊόντος  θα πρέπει να τοποθετείτε την κάρτα στα Αυτόματα Μηχανήματα (λευκά εκδοτικά) που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό, στις στάσεις τραμ και σε επιλεγμένα σημεία του Λεκανοπεδίου  για να φορτώσουν το κόμιστρο που έχετε αγοράσει. Επιλέγετε ON LINE ΚΡΑΤΗΣΗ στην οθόνη και τοποθετείτε την κάρτα στην υποδοχή (κάτω αριστερά).

 1. Μέσω κινητού τηλεφώνου που διαθέτει λειτουργία NFC (δεν υποστηρίζεται από συσκευές Apple) .
 • Δημιουργείτε λογαριασμό στο site ATHENA Card, ΑΓΟΡΑ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κατεβάζετε την εφαρμογή ATHENA Card στο κινητό σας.
 • Συνδέεστε με τον λογαριασμό σας, εισάγοντας τον αριθμό κάρτας και τον κωδικό σας.
 • Πραγματοποιείτε την αγορά σας .
 • Ενεργοποιείτε το NFC.
 • Εφάπτετε την κάρτα στο πίσω μέρος του κινητού.
 • Αφού την αναγνωρίσει πατάτε πάνω στο είδος κομίστρου που έχετε επιλέξει και το φορτώνει.

 

8) Είμαι δικαιούχος μειωμένου κομίστρου. Τι χρειάζεται να εκδώσω;

Ανάλογα με τη χρήση που κάνετε επιλέγετε από :

 1. Προσωποποιημένη κάρτα, στην οποία μπορείτε να φορτώσετε όποιον τύπο μειωμένης τιμής κομίστρου σας εξυπηρετεί, δηλαδή μηνιαίες ή άλλες χρονικές κάρτες αλλά και εισιτήρια μειωμένης τιμής ή χρηματική αξία έως 50 ευρώ, από την οποία αφαιρείται η αξία ενός μειωμένου εισιτηρίου κάθε φορά που μετακινήστε.
 2. Πολλαπλό εισιτήριο, με την επίδειξη του δικαιολογητικού σας  μόνο από τους εκδότες του συστήματος. Το πολλαπλό εισιτήριο επαναφορτίζεται. Δεν το πετάμε μετά τη λήξη ισχύος του αλλά το επαναφορτίζουμε με όποιο εισιτήριο θέλουμε.

 

9) Μπορώ να εκδώσω μεμονωμένα εισιτήρια των 1,40 ή 0,60 ευρώ;

Από τις 6 Νοεμβρίου διατίθενται μεμονωμένα εισιτήρια.
Όσοι έχουν δικαίωμα μειωμένου κομίστρου τα προμηθεύονται μόνο από τους εκδότες του  συστήματος.

Τα μεμονωμένα εισιτήρια έχουν δυνατότητα να φορτωθούν στις προσωποποιημένες, τις μη προσωποποιημένες κάρτες (όχι μειωμένα) και στα πολλαπλά εισιτήρια.
Εάν κάνετε λίγες διαδρομές με τα μέσα μεταφοράς, σας συμφέρει το πακέτο 10 εισιτηρίων το οποίο δίνει 11 εισιτήρια, ένα εισιτήριο δηλαδή δωρεάν. Το πακέτο των 10+1 εισιτηρίων διατίθεται τόσο για ολόκληρο όσο και για μειωμένο κόμιστρο και μπορεί να φορτωθεί στις κάρτες (το μειωμένο μόνο στην προσωποποιημένη) ή στο πολλαπλό εισιτήριο.

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα νέα προϊόντα, δηλαδή τόσο οι κάρτες όσο και το πολλαπλό εισιτήριο επαναφορτίζονται. Μην πετάτε το εισιτήριό σας μετά την λήξη ισχύος του αλλά επαναφορτίστε το.

 

10) Πόσα χρήματα μπορώ να αποθηκεύσω στην κάρτα μου;

 Όποιο ποσό θέλετε έως 50 ευρώ.

 

11) Πώς μπορώ να ελέγχω το υπόλοιπο της κάρτας ή του πολλαπλού εισιτηρίου μου;

Κατά την επικύρωση, στην οθόνη του επικυρωτικού μηχανήματος στα λεωφορεία, τρόλλευ, τραμ ή του αναγνώστη πύλης στους σταθμούς του μετρό, εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι τη λήξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή το υπόλοιπο ημερών ή χρηματικού ποσού όταν επικυρώνουμε κάρτα που φέρει κάποιο από αυτά τα προϊόντα. 

Επίσης, μπορείτε να ελέγχετε το υπόλοιπό σας, όπως και να δείτε πληροφορίες για την κάρτα σας, σε ένα Αυτόματο Μηχάνημα (λευκά εκδοτικά) που είναι τοποθετημένα στους σταθμούς επιλέγοντας ‘’Πληροφορίες’’ ή στα εκδοτήρια.

 

12) Τα εισιτήρια αξίας 1,40 και 0,60 ευρώ εξακολουθούν να ισχύουν για 90 λεπτά;

Βεβαίως, τα εισιτήρια ισχύουν για 90 λεπτά από την πρώτη επικύρωσή τους, ανεξάρτητα από τις ενδιάμεσες επιβιβάσεις/επικυρώσει

 

13) Είμαι άνεργος. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν είστε άνεργος μπορείτε να εκδώσετε την προσωποποιημένη κάρτα σας με δύο τρόπους:

 Α. Μέσω της εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr , ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για την έκδοση της κάρτας σας / Υποβολή Αίτησης,  ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Καταχωρείτε τα στοιχεία σας στην, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Ο ΟΑΣΑ, συλλέγοντας τα παραπάνω στοιχεία, προχωρά στην έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας σας, η οποία θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση που δηλώσατε.
Η τελική ενεργοποίηση της Κάρτας, θα γίνει κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σύντομα θα εκδοθεί σχετική οδηγία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

 Β. Στα εκδοτήρια Προσωποποιημένων Καρτών, προσκομίζοντας:

 • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο.
 • Πρόσφατη φωτογραφία. ( Αν δεν έχετε, θα φωτογραφηθείτε επί τόπου).
 • Επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (π.χ. φωτογραφία με το κινητό του επίσημου εγγράφου).

 Η κάρτα εκδίδεται με ‘’Κανονικό Προφίλ΄΄ και ο δικαιούχος θα ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δοθούν για να φορτώσει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, όπως αναφέρεται παραπάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσωποποίησης των καρτών, οι δικαιούχοι μετακινούνται κανονικά με την επίδειξη του πιστοποιητικού του δικαιώματος τους από την ανοιχτή πύλη των σταθμών.

 

14) Είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και έχω κάρτα ελεύθερης μετακίνησης. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν είστε άτομο με ειδικές ανάγκες μπορείτε να εκδώσετε την προσωποποιημένη κάρτα σας με δυο τρόπους:

 Α. Μέσω της εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr , ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για την έκδοση της κάρτας σας / Υποβολή Αίτησης,  ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Καταχωρείτε τα στοιχεία σας στην, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Ο ΟΑΣΑ, συλλέγοντας τα παραπάνω στοιχεία, προχωρά στην έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας σας, η οποία θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση που δηλώσατε.

 Η τελική ενεργοποίηση της Κάρτας, θα γίνει κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σύντομα θα εκδοθεί σχετική οδηγία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

 Β.  Στα εκδοτήρια Προσωποποιημένων Καρτών, προσκομίζοντας:

 • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο.
 • Πρόσφατη φωτογραφία. ( Αν δεν έχετε, θα φωτογραφηθείτε επί τόπου).
 • Επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (π.χ. φωτογραφία με το κινητό του επίσημου εγγράφου).

 Η κάρτα εκδίδεται με ‘’Κανονικό Προφίλ΄΄ και ο δικαιούχος θα ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δοθούν για να φορτώσει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, όπως αναφέρεται παραπάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσωποποίησης των καρτών, οι δικαιούχοι μετακινούνται κανονικά με την επίδειξη του πιστοποιητικού του δικαιώματος τους από την ανοιχτή πύλη των σταθμών.

 

15) Έχω στείλει φάκελο για την έκδοση κάρτας και δεν μου έχει παραδοθεί ακόμη.

Η αποστολή των φακέλων γίνεται κανονικά μέσω της υπηρεσίας courier των ΕΛΤΑ.

Εάν δεν μπορέσετε να τον παραλάβετε, ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ θα σας αφήσει σημείωμα ώστε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία και να παραλάβετε τον φάκελο.

 

16) Είμαι φοιτητής αλλά δεν έστειλα φωτοτυπία της Ακαδημαϊκής μου Ταυτότητας με τον φάκελο. Τι κάρτα θα εκδοθεί; Θα μπορώ παρόλα αυτά να τη φορτίζω με μειωμένο κόμιστρο όπως δικαιούμαι;

Η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα είναι απαραίτητη για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας με δικαίωμα μειωμένου κομίστρου.
Η κάρτα που εκδίδεται  χωρίς αυτό το δικαιολογητικό δεν επιτρέπει τη φόρτωση μειωμένου κομίστρου.
Θα πρέπει να ακυρώσετε την κάρτα σας όταν την παραλάβετε και να εκδώσετε νέα. Σε αυτήν την περίπτωση απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών στον σταθμό του Συντάγματος, 8.00-16.00 ή στα γραφεία του ΟΑΣΑ, Μετσόβου 15 Αθήνα, 8.00-14.15. 

 

17) Οι νέες κάρτες / εισιτήρια ισχύουν στο τμήμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Μαγούλα - Πειραιάς – Αεροδρόμιο όπως πριν;

Σύμφωνα με το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ο.Α.Σ.Α. (Ν.  3920/2011), ο Ο.Α.Σ.Α. και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελούν ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα. Η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συνεργάζεται με τον Ο.Α.Σ.Α. στο αστικό της τμήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας ως εκ τούτου τα εισιτήρια, χρονικές κάρτες του ΟΑΣΑ θα εξακολουθήσουν  να ισχύουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως  την Μαγούλα και έως το Αεροδρόμιο.

 

18) Ήμουν κάτοχος ανώνυμης ATH.ENA Card και την έχασα. Τι να κάνω;

Στη ανώνυμη ATH.ENA Card δεν αποθηκεύονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου τους. Ως εκ τούτου, αν την χάσατε, εκλάπη ή καταστράφηκε, δεν αποζημιώνεται, δεν αντικαθίσταται και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από τρίτους .

Για τον λόγο αυτό συνιστούμε στους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών να προτιμούν την έκδοση της προσωποποιημένης ATH.ENA Card, ώστε να διασφαλίζουν τις αγορές τους οποιασδήποτε αξίας και να είναι.

Εάν θέλετε να μάθετε την διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένης ATH.ENA Card, πατήστε εδώ

Είμαι κάτοχος προσωποποιημένης ATH.ENA Card και την έχασα. Τί να κάνω; ( Αντικατάσταση λόγω απώλειας, κλοπής, δυσλειτουργίας )

Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, δυσλειτουργίας της προσωποποιημένης κάρτας σας, θα πρέπει να την δηλώσετε το συντομότερο δυνατόν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος  και να ζητήσετε την αντικατάστασή της.

Για την επανέκδοση προσωποποιημένης κάρτας θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε :

 1. Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό σας
 2. Πρόσφατη φωτογραφία σας. Αν δεν έχετε, θα φωτογραφηθείτε επί τόπου
 3. Επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (π.χ. φωτογραφία με το κινητό του επίσημου εγγράφου).
 4. Τα απαραίτητα παραστατικά, αν είστε δικαιούχος μειωμένης ή δωρεάν μετακίνησης.

*Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει  Δελτίο Ταυτότητας, Διαβατήριο ή ΑΜΚΑ, μπορεί να προσκομίσει νόμιμο έγγραφο όπου αναγράφεται ένας μοναδικός προσωπικός αριθμός (πχ ID number).

Πρέπει να θυμάστε :
Τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (pin) που χρησιμοποιήσατε για την αρχική έκδοση της κάρτας σας.

Ο αρμόδιος θα ακυρώσει την παλιά κάρτα σας, και θα εκδώσει την καινούργια.

Η αντικατάσταση κάρτας, λόγω απώλειας, κλοπής, φθοράς κοστίζει €2.

Τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου, υπόλοιπος χρόνος ή/και η χρηματική αξία, που βρέθηκαν αποθηκευμένα στην παλιά κάρτα θα μεταφερθούν στην νέα κάρτα σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.

Για να πληροφορηθείτε τους Κανόνες Μεταφοράς κομίστρου και αξίας από απωλεσθείσα ή προβληματική κάρτα σε νέα, πιέστε  εδώ.

 

19) Είχα ένα πολλαπλό εισιτήριο και το έχασα. Τι να κάνω;

 Στο πολλαπλό εισιτήριο δεν αποθηκεύονται προσωπικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, αν απολεσθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, δεν αποζημιώνεται, δεν αντικαθίσταται και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από τρίτους.

Σκεφθείτε τον αριθμό και την συχνότητα των μετακινήσεων που κάνετε και εξετάστε αν η ATH.ENA Card σας ταιριάζει.

 

20) Είχα υπόλοιπο στην κάρτα μου πχ 2 εισιτηρίων και φόρτωσα άλλο ένα πακέτο 10+1.

 Επικυρώνοντας την κάρτα μου κατά την τελευταία μετακίνησή μου, δεν εμφανίστηκε στην οθόνη το συνολικό υπόλοιπο των 12 εισιτηρίων αλλά του ενός εισιτηρίου του πρώτου πακέτου. Γιατί;

Το δεύτερο προϊόν έχει φορτωθεί. Εάν ελέγξετε την κάρτα σας σε ένα Αυτόματο Μηχάνημα, επιλέγοντας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε.  Το επικυρωτικό μηχάνημα στις πύλες των σταθμών ή στην είσοδο των λεωφορείων, διαβάζει κάθε φορά το προϊόν που είναι σε ισχύ. Μόλις εξαντληθούν τα εισιτήρια του πρώτου πακέτου, θα εμφανίσει το δεύτερο προϊόν από το οποίο θα τραβήξει εισιτήριο κατά την είσοδό σας.

 

21) Είμαι κάτοχος εξαμηνιαίας / ετήσιας κάρτας που προμηθεύτηκα ατομικά και δεν έχει λήξει η ισχύς της. Τι πρέπει να κάνω;

Η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται σταδιακά.

Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης ετησίων καρτών. Σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Έως τότε κυκλοφορείτε με την χάρτινη κάρτα σας.

 

22) Τι πρέπει να κάνω όταν λήξει η χρονική ισχύς του εισιτηρίου μου και δεν ολοκλήρωσα την διαδρομή μου;

Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό. Αν ταξιδεύετε με τις γραμμές  1, 2 και 3 ο αναγνώστης στην πύλη εξόδου θα αναγνωρίσει ότι το εισιτήριο έχει λήξει και δεν θα ανοίξει για να εξέλθετε.
Στην περίπτωση που υπάρχει επαρκής αποθηκευμένη χρηματική αξία, οι πύλες θα ανοίξουν επικυρώνοντας νέο κόμιστρο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση,  ζητάτε την συνδρομή του Υπεύθυνου Σταθμού πιέζοντας το κομβίο που βρίσκεται στην πύλη.

Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρόλλεϋ ή τραμ, η λήξη του εισιτηρίου σας θα γίνει αντιληπτή στην περίπτωση ελέγχου, οπότε θα σας επιβληθεί πρόστιμο. Θα πρέπει να επικυρώσετε νέο εισιτήριο.

 

23) Δεν έχω καταλάβει πώς υπολογίζεται ο ακριβής χρόνος λήξης της ισχύος κάποιων προϊόντων κομίστρου. Μπορείτε να δώσετε μερικά παραδείγματα;

Παρακάτω σας δίνουμε μερικά παραδείγματα λήξης της ισχύος διαφορετικών προϊόντων κομίστρου:

Tύπος προϊόντος

Ενεργοποίηση (1η επικύρωση)

Λήξη

1.

Εισιτήριο 90 λεπτών

18.1.2017 05:03:12

18.1.2017 06:33:11

2.

Ημερήσιο εισιτήριο (24ωρο)

18.1.2017 14:03:12

19.1.2017 14:03:11

3.

Προϊόν 30 ημερών

18.1.2017 05:03:12
18.1.2017 14:03:12

17.2.2017 23:59:59
17.2.2017 23:59:59Άλλο παράδειγμα:
Επικύρωσα την κάρτα μου με προϊόν 30 ημερών την 1η Ιουλίου. Θα ισχύει στις 31 Ιουλίου;
Ναι θα ισχύει μέχρι τις 23:59 της 31ης Ιουλίου, δηλ. 30 πλήρη 24ωρα και μέχρι τα μεσάνυκτα της ημέρας που λήγει το προϊόν. Αντίστοιχα θα ισχύουν και τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου μεγάλης χρονικής διάρκειας (90, 180 ημερών κ.λπ.)

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετική με την λήξη της κάρτας ή του πολλαπλού εισιτηρίου σας, μπορείτε να τα ελέγξετε στους αναγνώστες των επικυρωτικών μηχανημάτων και των πυλών και να διαβάσετε την ένδειξη που παρουσιάζεται στις οθόνες κατά την επικύρωση. Αν θέλετε να ελέγξετε το υπόλοιπο πριν οποιαδήποτε χρήση χρησιμοποιείστε τα Αυτόματα μηχανήματα Επαναφόρτισης Καρτών (ΑΜΕΚ) ή απευθυνθείτε στα εκδοτήρια.

 

24) Έχουν ημερομηνία λήξης τα εισιτήρια που έχω στην κάρτα ή στο εισιτήριό μου ή τα χρήματα που αποθήκευσα στην κάρτα μου;

Όχι, ούτε τα εισιτήρια ούτε τα χρήματα που αποθηκεύετε σε μια κάρτα, έχουν ημερομηνία λήξης.