Εκτύπωση Σελίδας
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size
Πολιτισμός

Στρατηγική επιλογή της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. είναι να καταστούν τα μέσα σταθερής τροχιάς όχι μόνο ποιοτικά μέσα μεταφοράς, αλλά και ένα αποτελεσματικό όχημα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, μέσω του οποίου μπορούν να μεταφερθούν μηνύματα στους χιλιάδες καθημερινούς τους επιβάτες. Επικοινωνώντας με την επιβατική βάση, στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κοινών σημείων αναφοράς ή ακόμα και αξιών. Για το λόγο αυτό, η εταιρία στηρίζει πάγια αξιόλογες δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

 

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς εγνωσμένου κύρους όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Δήμος Πειραιά (ΔΘΠ) κ.α., επιχειρώντας να προσδώσει ένα διαφορετικό τόνο στις καθημερινές μετακινήσεις των επιβατών, διοργανώνει καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους της.

 

Δρώμενο από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου στο σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 28 Ιουλίου 2016, για την παράσταση «Λυσιστράτη» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

 

_____________________________________________________________________________________________

 

"Συνάντηση Νέων Ελλάδας - Μεξικού" - "Τα χρώματα της Ειρήνης"

 

Η πρώτη "Συνάντηση Νέων Ελλάδας - Μεξικού" με τίτλο "Τα χρώματα της Ειρήνης", ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018.  Πρόκειται για ένα δρώμενο που άνοιξε ένα κανάλι επικοινωνίας για ιδέες και καλλιτεχνικές προτάσεις με σκοπό τη δημιουργία νέων πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της νεολαίας των δύο εθνών.

 

 

Το street art, άξονας της Συνάντησης, επέτρεψε στους Μεξικανούς και Έλληνες καλλιτέχνες, Alfredo "Libre" Gutierrez, Jaime Carbo, Νίκο Νέσκε και SimpleG, να εκφραστούν σε τέσσερις τοίχους του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου "ΕΙΡΗΝΗ".  Η θέση αυτή έχει εξέχουσα συμβολική σημασία όχι μόνο χάρη στο όνομά της, αλλά και γιατί αποτελεί τον σταθμό πρόσβασης στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, το οποίο χτίστηκε για να συγκεντρώσει διαφορετικά έθνη ώστε να γιορτάσουν τις κοινές τους αξίες φιλίας και ομόνοιας.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σταθμό "ΕΙΡΗΝΗ" στις 15 Οκτωβρίου 2018 με την παρουσία των Πρέσβεων του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, των Πρεσβειρών της Χιλής και του Παναμά, καθώς και του Προέδρου της ΣΤΑ.ΣΥ.

 

 

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο "ντύθηκε" με γκράφιτι ένα όχημα Τραμ.

 Διοργανωτές:  Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AMEXCID), των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ.) και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

_______________________________________________________________________________________________

 

 

 

Φιλοξενία της έκθεσης της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων στο σταθμό «Σύνταγμα», με τίτλο «Sweet Europe – Γλυκιά Ευρώπη» (Μάιος 2017), με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ.

 

 

 

 

Φιλοξενία και υποστήριξη από τη ΣΤΑΣΥ της έκθεσης αρχειακού & φωτογραφικού υλικού με τίτλο: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ:  Τρεις Πόλεις, Μια Ιστορία - Λίντιτσε, Δίστομο, Οραντούρ». Η έκθεση παρουσίασε υλικό από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, το Lidice Memorial της Τσεχίας και το Centre de la Memoire d' Oradour-sur-Glane της Γαλλίας.

 

 

 

Η ΣΤΑΣΥ, χορηγός επικοινωνίας της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης Documenta 14 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε δύο πόλεις, το Κάσελ (Γερμανία) και την Αθήνα (Απρίλιος-Ιούλιος 2017).  

 

_______________________________________________________________________________________________

 

METROSTAGES

 

H ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα του μετρό του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης καθώς και άλλων μετρό του κόσμου, ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2016 το πρόγραμμα «metrostages - Νέοι καλλιτέχνες στο Μετρό».

 

Στόχος του προγράμματος είναι, αφενός να δώσει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες (μουσικούς, ζωγράφους, χορευτές, φωτογράφους κ.α.) να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αφετέρου να ξαφνιάσει ευχάριστα τους επιβάτες που επιλέγουν για τη μετακίνησή τους τα μέσα σταθερής τροχιάς.

 

Έκθεση ζωγραφικής – σταθμός ΑΚΡΟΠΟΛΗ

 

Τραγούδι – σταθμός ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

 

Χορός – σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ