Εκτύπωση Σελίδας
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size
Περιβάλλον

Το Περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα, στο πλαίσιο της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, που διέπει τη λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, όταν τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

 

Μέσα Σταθερής Τροχιάς «φιλικά προς το περιβάλλον»: Οι συρμοί και τα οχήματα ως ηλεκτροκίνητα μέσα δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα σε τοπικό επίπεδο. Βεβαίως, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά οι επιπτώσεις αυτές σε γενικό ή τοπικό επίπεδο σε σύγκριση με τη χρήση των αυτοκινήτων είναι υποπολλαπλάσιες. Ο τροχιόδρομος του ΤΡΑΜ κατασκευάστηκε με προδιαγραφές που ελαχιστοποιούν την ηχητική ρύπανση. Το επίπεδο δονήσεων και θορύβου παρακολουθείται μέσω σταθμών μέτρησης κατά μήκος του δικτύου και εποπτεύεται από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα καμπύλα τμήματα του δικτύου του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ τοποθετήθηκαν νέοι λιπαντήρες επί της σιδηροτροχιάς, ώστε να μειώνεται ο παραγόμενος θόρυβος και η φθορά που προκαλείται από την τριβή τροχού και σιδηροτροχιάς. Ειδικό αντιδονητικό στρώμα τοποθετήθηκε στην περιοχή της παλαιάς σήραγγας ΟΜΟΝΟΙΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (600m διπλής γραμμής), καθώς και σε τμήμα της σήραγγας ΒΙΚΤΩΡΙΑ – ΑΤΤΙΚΗ (340m διπλής γραμμής). Στο επίγειο τμήμα του δικτύου του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ και σε θέσεις εφαρμογής σταθερής επιδομής ηχοαπορροφητικές πλάκες έχουν τοποθετηθεί σε μήκος περίπου 1,900μ. διπλής γραμμής. Ηχοαπορροφητικές πλάκες έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της σταθερής επιδομής. Παράλληλα, ηχοπετάσματα σε έξι θέσεις του υπέργειου δικτύου και σε ειδικές σιδηροδρομικές διατάξεις (αλλαγές, διαγωνίους, διασταυρώσεις κλπ) έχουν μειώσει τον παραγόμενο θόρυβο από τη διέλευση των συρμών.

 

 

Ανακύκλωση & εξοικονόμηση ενέργειας: Αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρίας η ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και η επιλογή υλικών, εξοπλισμού και πρακτικών λειτουργίας, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ανακυκλώνει υλικά, όπως χαρτί, μπαταρίες, αλουμίνιο, ξυλοπαλέτες, συσσωρευτές, σιδηροτροχιές, ξύλινους στρωτήρες κ.λ.π., εφαρμόζει πολιτική προοδευτικής μείωσης της ειδικής κατανάλωσης ενέργειας και διερευνά τη δυνατότητα και την οικονομική ωφέλεια από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, στα Αμαξοστάσια, υποκαθιστά τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση και για άλλες διεργασίες με φυσικό αέριο. Στις εγκαταστάσεις των πλυντηρίων των συρμών και οχημάτων λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου νερού, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση της κατανάλωσης νερού που απαιτείται για τη συγκεκριμένη λειτουργία.

 

 

Ανάπλαση & αισθητική αναβάθμιση των περιοχών που «φιλοξενούν» τα μέσα σταθερής τροχιάς: Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., έχοντας ως προτεραιότητά της ο οικολογικός χαρακτήρας των μέσων σταθερής τροχιάς να διέπει και όλες τις υποδομές που υποστηρίζουν τη λειτουργία τους, προχώρησε σε ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση των περιοχών τις οποίες διασχίζουν τα σιδηροδρομικά δίκτυά της. Αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους, η εταιρεία κατά μήκος του δικτύου του τραμ φύτεψε και συντηρεί σημαντικό αριθμό δέντρων και φυτών, δημιουργώντας εστίες πρασίνου. Η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες συντηρεί σημαντικό αριθμό δέντρων και φυτών και κατά μήκος του δικτύου του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, έχοντας προβεί σε φύτευση όλων των σταθμών, στους οποίους εκτελέστηκαν εργασίες ανάπλασης. Δημιούργησε πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας σε περιοχές ορισμένων σταθμών και στάσεών της, τοποθέτησε 80 υπόγειους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης κατά μήκος του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας, κατασκεύασε υπερσύγχρονο δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων στη Γλυφάδα και ανέπλασε εκτενώς την Εσπλανάδα στην παραλιακή, πραγματοποιώντας την ασφαλτόστρωση δρόμων, την εγκατάσταση φωτισμού και τη δημιουργία παιδικών χαρών.

 

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού, αλλά και των εργαζομένων της σε περιβαλλοντικά θέματα, με βασικό στόχο την ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις, που σκοπό έχουν, να προστατεύσουν και να βοηθήσουν το περιβάλλον. Η εταιρεία αναπτύσσει συνέργιες με τοπικούς εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, με στόχο την ενεργό προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Medasset, η Μεσόγειος SOS, η WWF και η Mom - Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. Συχνά αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στις περιοχές με τις οποίες γειτνιάζουν τα δίκτυα των μέσων σταθερής τροχιάς.

 

 

Η WWF σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών διοργάνωσε εκδήλωση στο σταθμό Σύνταγμα με σκοπό την προτροπή των πολιτών στο να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. (2/2015)
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ της χώρας, γιορτάζοντας φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος οργανώσε, σε συνεργασία με την ΣΤΑΣΥ Α.Ε., έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελληνική φύση στο σταθμό του Κεραμεικού, από 24 έως 30 Νοεμβρίου 2016. Σκοπός της έκθεσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιβατών για το μαγευτικό κόσμο της άγριας πανίδας και χλωρίδας και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας. Παράλληλα, η έκθεση υπενθύμισε την αξία των φυσικών οικοσυστημάτων, την αναγκαιότητα προστασίας τους, καθώς και τη σημασία της ενεργοποίησης όλων μας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

youtube link