Εκτύπωση Σελίδας
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size
Είδηση Αρχικής Σελίδας
11.07.2018 12:13

Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης


 

 

 

 

 

9 Ιουλίου 2018

 

 

                                            

Ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα

Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

προσφέροντας δωρεάν

μηνιαίες κάρτες διαδρομών και εισιτήρια

 

«Η Ανακύκλωση βρήκε το … μέσο μεταφοράς της!»

 

 

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), ξεκίνησαν σήμερα τη συνεργασία τους  με την εφαρμογή ενός  Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης.

 

Ο σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι:

 

  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ,  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΤΡΑΜ) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να δοθεί η δυνατότητα  ανακύκλωσης συσκευασιών για τους επιβάτες- και όχι μόνο- στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν αρχικά  στους  σταθμούς «Δάφνη» και  «Δουκίσσης Πλακεντίας» του Μετρό, καθώς και στη στάση «Αγία Φωτεινή» του Τραμ.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανακύκλωσης εντάσσεται στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. για διάστημα δύο ετών, ειδικά διαμορφωμένος συρμός που θα μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης  και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Το ανταποδοτικό αντίτιμο (το οποίο είναι 3 € λεπτά ανά 1 συσκευασία) που παρέχει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης για τις συλλεγόμενες συσκευασίες στους επιβάτες και τους πολίτες, προορίζεται είτε για δωρεάν αγορές τους σε συνεργαζόμενα καταστήματα είτε για την ενίσχυση ενός εξαιρετικά σημαντικού κοινωνικού σκοπού παροχής καθημερινών «Γευμάτων Αγάπης» από τον φιλανθρωπικό οργανισμό  της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

 

Παράλληλα, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της ανακύκλωσης στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής  Ανακύκλωσης» που θα λειτουργούν στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, να κερδίζουν κάθε μήνα:

 

·        10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες ATH.ENACARD

·        100 δωρεάν ενιαία εισιτήρια (διάρκειας 90 λεπτών)

 

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες θα αποτελέσουν την 1η Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας της χώρας μας και το 2οΦορέα στη χώρα μας μετά την Ελληνική Αστυνομία, που θα εκπληρώσει τη νομική υποχρέωση ανακύκλωσης των συσκευασιών που απορρέει από τοΝόμο 4496/2017 για τη «Διαλογή στην Πηγή», σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

 

H EΚΔΗΛΩΣΗ

Στη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό «Σύνταγμα» του Μετρό και παρουσιάστηκε το πλαίσιο της συνεργασίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, κ. Σταύρος Στεφόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, κ. Γιώργος Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ, κ. Παύλος Ραβάνης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων επισήμανε: «Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε όλοι την αναγκαιότητα της καθημερινής χρήσης των Αστικών Συγκοινωνιών και ιδιαίτερα των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, των πλέον οικολογικών Μέσων Μεταφοράς.  Μέχρι σήμερα, οι Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες προσφέρουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής: τις δωρεάν και τις επιδοτούμενες μετακινήσεις των πολιτών μας που έχουν ανάγκη: των ανέργων, των συμπολιτών μας με αναπηρία, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας.  Με την έναρξη σήμερα του ολοκληρωμένου προγράμματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, οι Σταθερές Συγκοινωνίες και γενικότερα οι  Αστικές Συγκοινωνίες, να διαδραματίσουν, ένα πρόσθετο, κρίσιμο κοινωνικό έργο, αυτό της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης της καθημερινότητα μας σε κοινωνικές δράσεις σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και άλλα κοινωνικά προβλήματα.  Από σήμερα οι επιβάτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες που είναι άδειες, τις πλαστικές, τις μεταλλικές και τις γυάλινες και να λαμβάνουν ανταποδοτικά, δωρεάν εισιτήρια και δωρεάν κάρτες μηνιαίες πολλαπλών διαδρομών».  

«Αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας», τόνισε ο Υπουργός «η ανάπτυξη των Υποδομών του Μετρό και των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Σε λίγους μήνες θα δοθούν προς χρήση τρεις νέοι σταθμοί στον Πειραιά, στον Κορυδαλλό, στη Αγία Βαρβάρα. Το τραμ του Πειραιά μπήκε σε τροχιά ολοκλήρωσης. Δημοπρατήθηκε η γραμμή 4 του μετρό και ήδη σχεδιάζονται οι επεκτάσεις στην Δυτική Αθήνα. Το μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται. Κάτι, που δεν υπήρχε καν στον σχεδιασμό, ήταν σταματημένο έργο που είχε γίνει ανέκδοτο. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αναπτύσσεται αποκτώντας νέες γραμμές, νέα σύγχρονα συστήματα και νέες υποδομές στους πολίτες».

Είναι προφανές, κατέληξε «ότι με αυτές τις Υποδομές αλλάζει πλήρως το τοπίο των Μεταφορών της χώρας μας και των επιβατικών μεταφορών. Οι Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες μπορούν να παίξουν αυτό το έργο. Ολοκληρώθηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο που πολεμήθηκε όσο τίποτα άλλο, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένα κυκλώματα. Οι απώλειες από τα πλαστά εισιτήρια υπολογίζονται σε δεκάδες, να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η επούλωση αυτής της πληγής, θα μας δώσει την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του στόλου των Αστικών Συγκοινωνιών, για βάθεμα της κοινωνικής πολιτικής».

ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γ. Κρεμλής τόνισε ότι: «Όταν ενημερωθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημαντική Δράση Ανακύκλωσης του “ΜΕΤΡΟ του Πεκίνου”, που συνδυάζει τη χρήση των οικολογικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την ανακύκλωση συσκευασιών, είπαμε ότι σύντομα αναμένουμε να το δούμε να εφαρμόζεται από μια Εταιρεία Διαχείρισης του ΜΕΤΡΟ μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Άρα, σήμερα είμαι διπλά περήφανος. Καταρχήν, πράγματι ξεκίνησε αντίστοιχη Δράση Ανακύκλωσης σε ένα ΜΕΤΡΟ μιας Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας .  Και δεύτερον, αυτή η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα μας, η δική μας Πρωτεύουσα. Δεν μπορώ να μη σημειώσω, με τη σημερινή ευκαιρία, ότι βλέπω το τελευταίο διάστημα να γίνονται εξαιρετικά σημαντικά βήματα από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.        

Από τη δημιουργία και λειτουργία του 1ου Πανευρωπαϊκά «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», έως το νέο υψηλό προσφερόμενο ανταποδοτικό αντίτιμο (των 3 € λεπτών ανά 1 συσκευασία), όταν π.χ. στη Γαλλία (με αρκετά υψηλότερο οικονομικό εισόδημα) το ανταποδοτικό αντίτιμο είναι 2 € λεπτά,     αλλά και την εφαρμογή της «Διαλογής στην Πηγή» με χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και τη συλλογή καθαρών ανακυκλωσίμων υλικών».

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, κ. Στ. Στεφόπουλος τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι  τόσο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς  για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος». Είμαστε ευτυχείς, υπογράμμισε «που αυτή την οικολογική συνείδηση -με τη συνεχή συμπαράσταση του Υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού- η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, μέσω του Τραμ,  θα μπορέσει  να την εξάγει τώρα, καθώς είναι η πρώτη ΔΕΚΟ που έσπασε τα γεωγραφικά όρια της Ελλαδας και και ως experience provider συμμετέχει με πολυεθνικά σχήματα ως λειτουργός και συντηρητής συγκοινωνιακών έργων σταθερής τροχιάς».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, κ. Γ. Θωμόπουλος, τόνισε πως «ξεκινάμε ένα Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με το οποίο θα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί μια εθνική αλλά και παγκόσμια προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ως Σταθερές Συγκοινωνίες, θα συμβάλλουμε τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών, αλλά  επειδή θέλουμε να ανταποδίδουμε στους πολίτες τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης θα προσφέρουμε κάθε μήνα 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες και 100 εισιτήρια διάρκειας 90 λεπτών.

Επιπλέον, πρόσθεσε «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι Σταθερές Συγκοινωνίες  είναι η 1η Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας  που θα εκπληρώσει τη Νομική Υποχρέωση για τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών, που απορρέει από το Νόμο 4496/2017. 

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κ. Παύλος Ραβάνης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, που με τη συνεισφορά του Φορέα μας, του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, γίνεται πράξη αυτό το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, συμβάλλει στην Εφαρμογή του 1ου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ σε όλη την Ευρώπη. Στον Εθνικό Φορέα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ νοιώθουμε την υποχρέωση και έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην αλλαγή της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στην καθημερινή συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης, μέσα από ένα νέο μοντέλο ανταποδοτικότητας».

 

Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας δήλωσε: «Δεν είμαι σήμερα εδώ επειδή η Ελληνική Αστυνομία είναι ο 1ος Δημόσιος Φορέας που ξεκίνησε Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και εκπληρώσαμε τη νομική υποχρέωση για «Διαλογή στην Πηγή». Είμαι εδώ για να συγχαρώ τις Σταθερές Συγκοινωνίες που ξεκίνησαν το δικό τους Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και δεσμευόμεθα ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική και μετακινούνται με τις Σταθερές Συγκοινωνίες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας και ως επιβάτες θα ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που λειτουργούν στους Σταθμούς ΜΕΤΡΟ.  Στην Ελληνική Αστυνομία σκεφτήκαμε πως πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά αναφορικά με την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι οι συνάδελφοι μου αγκάλιασαν ένα στην αρχή πιλοτικό πρόγραμμα σε 7 Μεγάλες Υπηρεσίες, που είμαστε τώρα, ενώ φιλοδοξούμε να φτάσουμε άμεσα τις 15 Υπηρεσίες και να επεκταθούμε σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα».  

 


 

Πληροφορίες για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης:

 

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αποτελεί Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας.

 

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «Σπιτάκια της Ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή».

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτείται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

 

Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων», ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 3 € λεπτά ανά 1 επιστρεφόμενη συσκευασία.

 

Ως αποτέλεσμα, στα «Σπιτάκια της Ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 € με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

 

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων κυρίωςανθρώπων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δημιούργησε το 1οπανευρωπαϊκά Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης, που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τηλ.: 801 11 67890, 210 6856110 - 111

E-mail: press@antapodotiki.gr